Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Žiūrėjimas iš šono dar niekada nebuvo toks artimas

    Filmas "Blue is the warmest color" (angliškas pavadinimas), "La vie d'Adèle - Chapitres 1 et 2" (prancūziškai, originalas) - įstabus, naujausias režisieriaus Abdellatif Kechiche darbas, gimęs iš komiksų tipo knygos, kupinas įstabios aktorių Léa Seydoux bei Adèle Exarchopoulos darbas, su fantastiškai intymiomis kadruotėmis, nepaprastai įtraukiančiomis į filmo siužetą.



    Nepaisant gana keisto pasirinkto pavadinimo anglų kalba (kaip fotografuojanti, niekaip negaliu sutikti, kad mėlynos spalvos kelvinai bent kuo gali pasirodyti šilti), filmas - vertas dėmesio.
    Su šiuo filmu visai netyčia atšvenčiau jonines ir to nesigailiu. Tai vienas iš retų ne azijietiškų filmų, kurie gali sau leisti trijų valandų trukmę, vietomis prailgti tyčia, norint pabrėžti ilgo laukimo jausmą. Vienas tų filmų, kurie gali sau leisti atvirą diafragmą, visiškai išsiliejusį foną, fokusuojant į žmogų. Vienas tų filmų, kurie fantastiškai natūraliai ir intymiai įamžina valgantį, miegantį, einantį žmogų.
    Ne veltui filmas iš tolo dvelkia gyvenimu - pasak oficialių pareiškimų, skriptas aktorėms tebuvo duotas vieną kartą, ir jį perskaičius buvo pasiūlyta užmiršti tikslius dialogus ir scenas atkartoti "savais žodžiais". Keletas scenų buvo nufilmuota visai ne vaidinimų metu - valgymas, miegas - judant iš vienos vietos į kitą. Filmas atrinktas iš daugiau nei 800 valandų juostos.


    Tas žmogiškas detalus paprastumas, neperdažyti, o dažniausiai - ir visai nesidažę veidai, režisieriaus rankomis nudažyti meniški plaukai - visai tai jau nuneša į gyvenimą.
    Filmas netinka ne tik vaikams - netinka, ko gero, ir daugumai labai konservatyvių žmonių, atsižvelgiant tiek į sekso scenų kiekį, tiek į faktą, kad visas filmas - apie dvi įsimylėjusias merginas. Paliečiantis ir stereotipus apie jas, iš visų įmanomų pusių, ir gana žaviai atskleidžiantis, kokią aistrą viena mergina gali jausti kitai.
    Pats sekso scenų pasirinkimas ir atskleidimas - gana provokuojantis ir sulaukęs aštrios kritikos, kaip ir didžių liaupsių. Bet galų gale mane jis visgi įtikino, nors to ir nesitikėjau. Tikslas įgyvendintas.
    Personažai - realūs, žmogiški, dvi merginos iš skirtingų vietų, planetų, skirtingo amžiaus. Viena jau seniai suvokusi, kad ją traukia tik merginos, kita tik vis priliečianti tokį suvokimą ir pradžioje pati jo besigėdijanti. Personažai tokie tikri, kad filmui pasibaigus ne tik jautiesi nugyvenęs jų dviejų gyvenimą, jauti, kad istorija tęsiasi toliau, matai, kaip veikėjos gyvena, ką jos veikia, kas jas ištinka ar gali ištikti.
    Keistai romantiškas, provokuojančiai seksualus, intymiai realus ir paliečiantis tiek tuos, kurie mano besijaučią visiškai patogiai tokio filmo draugijoje, tiek, ir gal netgi labiau - tuos, kuriems tat nauja ar nepriimtina. Todėl pirmiausia gal būtent tiems žmonėms ir pasiūlyčiau šį filmą. Pasiūlyčiau visiems, trokštantiems pažinti kito pasaulį. Visiems, trokštantiems naujų potyrių. Visiems, kuriems įdomu, kuo šis filmas unikalus, nes jis yra unikalus.
    Pelnęs galybę apdovanojimų, tarp jų ir Kanuose, IMDB įvertintas aštuonetu - aš šaučiau ir daugiau - beprotiškai maloniai ilgas, neprailgstantis, kai to nereikia, suteikiantis nuostabų laukimo įspūdį, fantastiškai įamžinantis bėgantį ir žmones keičiantį laiką, svarbiausia - įamžinantis meilę, kuri, iš vienos pusės - visiškai kitokia, nei mes įpratę ją matyti, bet galiausiai - gal ir tokia pat.
    Filmas pastato į beprotiškai intymią akistatą su pačia meile, tarsi ištraukdamas žmogaus jausmą, kurio jis nesugebėjo apibūdinti žodžiais, į paviršių, duodamas pažiūrėti, kaip tat atrodo iš šono. Ir žiūrėjimas "iš šono" dar niekada nebuvo toks artimas.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

100 faktų apie mane

Šimtas faktų apie mane 1. Dažniausiai nevalgau mėsos 2. Domiuosi Miley Cyrus . Nepaisant fakto, kad bent 80% jos muzikos man yra absoliučiai neklausoma, ji man vis dar graži ir bais įdomus žmogus. 3. Mėgstu susipažint su įvairiausio plauko žmonėm ir būdama perdėm sociali pirmą susitikimo dieną visą kartu bastytis arba diskutuoti ir t.t. 4. Paskutinis geras žiūrėtas filmas – „ Constantine “, 2005 5. Dažniausiai net netyčia į mano rankas pakliuvus kokiai temai imu ir nors paviršutiniškai pasidomiu ja labiau – paskutinės dvi buvo 07-08m. ekonomikos krizė (visokiausi The margin call ir Too big to fail ) ir formulės vienas legendos ( Senna; Rush ) 6. Šiemet pirmą sykį dalyvavau rinkimuose ir žadu tą daryti visuomet ateity 7. Kiečiausias naujas išmoktas patiekalas buvo bulvių ir baltųjų ridikų troškinys-apkepas grietinėlės padaže 8. Turiu ask.fm paskyrą ir dažniausiai gėriuosi klausimais, kurių man niekas nerašo http://ask.fm/IndreGegeckaite 9. Tik

Elektroninio pašto etiketas.

Sveiki. Ką domina, įkeliu savo darbelį apie elektroninio pašto etiketą. •        ĮŽANGA Kiekvieną dieną mus supa elektroninės technologijos. Kaip kadaise bendravimą akis į akį ėmė atstoti bendravimas telefonu, taip dabar bendravimą telefonu keičia bendravimas kompiuterio pagalba. Interneto tinklas naudojamas įvairiems tikslams: skleisti reklamą, ieškoti informacijos, bendrauti su verslo partneriais. Pastarąjį bendravimą ir aptarsiu šiame darbe.

Dramblio dydžio susvetimėjimas

 Savaitgalį sėdėjau su draugėmis prie puodelio kavos, ir kažkaip mes užsikalbėjome apie tai, kas yra ištikimybė santykiuose. Ir paaiškėjo, kad klube šokis su kitu (ne savo išrinktuoju) priešingos lyties žmogumi gali būti laikomas neištikimybe.  Ir tiek daug klausimų man kilo. Vargšas tas žmogus, kuris pasmerktas visą gyvenimą su vienu žmogumi šokti. Jo, yra draugės merginos, su jomis ala galima. Tada pradėjau aš klausti, o tai kaip šokių vakarai visokie. Sakau, žmonės juk šokdavo. Žmonės išeidavo vieni su kitais pašokti, buvo tokie laikai. Sako, nu jei šokių vakarai, tai čia kitaip, nes ten žmonės šokti susirenka. O klubuose, sako, vyksta medžioklė. Bet į medžioklę gi nebūtina tuo pačiu atsakyti. Galima tiesiog pašokti su žmogumi. Sako, į klubą eina medžioti, ir tuo pačiu sako "aš tai su draugėmis pašokti ateinu". Tai gal ne tu viena, visgi? Taip pat, kaip dauguma vairuotojų mano, kad vairuoja geriau už daugumą vairuotojų, gal nesam vieni, kurie į klubus ateina pašokti?