Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Apie tai, kas yra norma

Maniau, kad galbūt pavyks išvengti šio įrašo. Bent kuriam laikui. Kol tokie neramumai. Tačiau panašu, turiu per daug galvoje verdančių minčių. Taigi.

Visuomenės normos yra absoliučiai kintantis dalykas. Vienos normos išlieka ir sustiprėja, o kitos lieka išjuokiamos ir paneigiamos. Taip, ne visos visuomenės normos atsiranda be pagrindo. Gal netgi visos - su pagrindu. Bet ne visi pagrindai yra logiški.

Kadaise buvo normalu manyti, kad žemė yra plokščia. Kai atsirado žmogus, kuris ėmė teigti, kad ji apvali, nelabai daug žmonių šią idėją pasitiko su didžiuliu džiaugsmu. Tais laikais, atėjęs ir pasakęs, kad žemė yra apvali, ne tik būdavai palaikytas nenormaliu, būdavai palaikytas bepročiu. Manau, visi žinom šią istoriją.

XVI a. buvo normalu dėvėti korsetus. Tokio neturėti ir nenešioti būdavo veik nepadoru. Jei yra moteris - ji turi nešioti korsetą. Praėjo labai daug laiko, kol buvo išsiaiškinta, kaip toks moteriškos figūros "išryškinimas" kenkia žmogui, o, nešiojant iš kartos į kartą, ko gero net ir pačiam moters genofondui. Visi matėm tą filmą, kur moteriai suveržia korsetą iki tokio lygio, kad ji vos gali kvėpuoti. Biologiškai, manau, visiem aišku, kam oras reikalingas, kam reikalingas bent toks oro kiekis, kokį kiekvienas galim įkvėpt be korseto, ir kas vyksta, kai organizmą paveikia oro trūkumas. Jau nešneku apie tai, kad ties liemeniu, dėka korsetų, ploniausių moterų apimtis yra apimama dviem mūsų delnais. Neperaugusiais.Kaip žinia, ten, viduje, dar turėtų būt organų, kurie liemenį ir padaro "storesniu". Kur jie dingsta? Į viršų, į apačią, kaip pasiseka... Kažkas užsispaudžia, kažkas negauna kraujo ir deguonies, kažkur išsivysto nepakankamumas. Šiais laikais nelabai išgirsi mediką, rekomenduojantį nusipirkti autentišką senovinį korsetą ir taip autentiškai jį užsirišti.

Todėl nereikia atmesti fakto, kad už šimto ar dviejų šimtų metų atrodysim absoliučiai juokingi. Kad kažkas galbūt juoksis iš to, kas mums yra normalu.
Aš jokiu būdu nesiūlau išmesti visų visuomenės normų į šiukšliadėžę ir užsiimti anarchija. Tačiau siūlau pasitelkti logišką, konstruktyvų mąstymą. Apsvarstyti, iš kur kyla kažkokia norma, kokie jos argumentai, kokios jos priežastys.

Konge išžaginamos bent dvi iš penkių moterų. Vyrų nuomonėyra tokia: jei pamatau moterį, tai galiu ją naudoti. Tokia yra mano teisė. Panaudoti. Kaip daiktą. Esant tokiems skaičiams ir nuomonėms, galima teigti, kad Konge visuomenės norma yra prievartauti moteris. Tai yra absoliučiai normalu. Sakote, ne? Jei skaičiuotume balsais, tai gal ir ne - juk dar yra moterys, jei darytume apklausą, viskas pasiskirstytų daug maž 50/50. Problema, kad engiamosios jėgos nuomonės yra negana. Kitoje pusėje yra jėga. Tai gali būt paprasta fizinė jėga, tai gali būt daugumos jėga, nevarbu.
Tam, kad situacija pasikeistų, reikia, kad mąstyti pradėtų ta stiprioji pusė. Kad kažkas iš tų prievartaujančių susimąstytų "o kodėl aš taip darau?". Ar teisinga yra tai, kad dvi iš penkių moterų Konge išprievartaujamos? Nes tai yra normalu. Ar buvimas norma tai jau automatiškai - tiesa? Taip priimta, tai apie tai mąstyti nebereikia? Ar pasirašinėjat juridines sutartis neperskaitę?

Daugumos (duok dieve, ne) nuomonė karaliauja ir šį specifinį rytą Lietuvoje. Šneku apie paradą. Taip, apie tą patį, žymųjį paradą.

Manau, kad absurdas yra teigti, kad kiekvieno žmogaus seksualinė orientacija yra jo asmeninis reikalas, ir patiems iš kažkieno seksualinės orientacijos kelti problemą. Jeigu kiekvieno seksualinė orientacija yra tik jo asmeninis reikalas, tai, vadinasi, nesidemonstruoti turėtume visi. Kažkam trukdo du prie baro "prancūziškai besibučiuojantys" gėjai? O tokie pat heteroseksualai, netrukdo? Nes tai irgi yra orientacijos propagavimas, ir kažkam tai irgi gali atrodyti kaip potencialus kitokios orientacijos brukimas. Aš irgi manau, kad šitie dalykai turėtų būt intymūs, bet, žinote, tikrai ne iš baimės. O ir heteroseksualai užkrečiamo pavyzdžio čia nerodo. Tai ką, heteroseksualai gali, o kiti - ne?

Dar linksmiau yra kelti tokius klausimus kaip "kodėl heteroseksualai nerengia paradų?". Tai eikit ir renkit, ypač, jei jaučiatės engiami. Ir net akivaizdžiai pamatysit, kad šitoj demokratiškoj respublikoj jums nereikės bylinėtis teismuose dėl to, kas įteisinta Konstitucijoje, o štai, jiems kažkodėl reikėjo.
Kaip išsiaiškinti, ar Jums kyla grėsmė sveikatai ir gyvybei dėl to, kad eate heteroseksualas? Labai paprastai. Pamėginkite praeiti pro gaują didmiesčio "marozų" sakydami "Dėmesio, esu heteroseksualas.". Kadangi, ko gero, praėjote gana gyvi ir sveiki, bet nulydėti keistų žvilgsnių, ėjimą pakartokite. Tik šįsyk frazė turėtų būti daug maž tokia "Sveiki, aš gėjus."
Sakote, tokia "liga" tiesiog reikia nesireklamuoti? Atkrenta bučiavimaisi, tebūnie. Bet mielieji, ar kada norėjote paimti savo merginą už rankos, viešumoje? Žinote, tai darydamas Jūs ko gero skelbiatės esąs heteroseksualas. Net jei toks nėra Jūsų tikslas. Žinote, ir homoseksualams ne kitaip. Jei myliu žmogų,tai ką, aš turiu bijot jį už rankos paimti?!
Dar viena diskusijų ypatybė yra pabrėžti, kad nėra tie homoseksualai tokie jau engiami. Taip, muša jau ne už kiekvieno kampo, tik visur, ypač šiom dienom, matom mažų mažiausiai pašaipas į jų pusę. Kai jos išnyks ar bent gerai aptils, kai "Baltic Pride" galės ramiai ir be didesnio dėmesio praeiti Gedimino prospektu, tada nustos ir būti reikalas rengti tokius paradus. Suprantu, kad kai kuriuos provokuoja toks būdas užmegzti dialogą, bet ar kas nors dar ką pasiūlėte, tuomet?

Po  to seka argumentai, kad gamtoje natūralu: yra patelė ir patinas, iš jų gimsta vaikai. Šitie teigiantieji kažkur praleidžia mažumų statistikas: kad labai nemažai rūšių yra randamas homoseksualumas, tiesiog procentai nėra dideli. Logiškai - kaip ir žmonių visuomenėje. Buvimą albinosu irgi vadina liga. Liga ar ne liga, tai yra tiesiog genetinis pakitimas, kai trūksta spalvos pigmentų. Ir vien dėl to, kad albinosų yra mažuma, nematau jokio reikalo nei teigti, kad jie griauna daugumos nuostatas, nei teigti, kad tokių iš viso neturėtų būti.

Ko niekad anksčiau nepastebėjau, bet mačiau šiemet, buvo žiniasklaida ir kai kurie politikai. Išsižiojau. Tokie pasisakymai. Mes tikrai demokratinėj visuomenėj gyvenam? Už kai kuriuos iš jų reikėtų mažų mažiausiai baudomis bausti, kaip už diskriminaciją, už kai kuriuos turbūt ir iš postų šalinti.

Aš net nešneku apie tokias idėjas, kaip partnerystė, su kuria kažkas jau sieja grėsmę savo šeimai, galiu prisiekt, yra homoseksualų ar nėra, bet kiekviena normali šeima turėtų išauginti individą, kuris moka naudotis savo galva, o įvairių pavyzdžių per gyvenimą tas vaikas vis tiek prisižiūrės. Visai Lietuvai neuždrausi rūkyti dėl to, kad Lietuvoj yra vaikų, kurie šį"neigiamą pavyzdį" gali priimti.

Aš tiesiog sakau - nu, žmonės, pažiūrėkim su normalia konstruktyvia logika į visa tai. Kai neigiami akivaizdūs faktai, kai demokratinėj valstybėj reikia bylinėtis dėl to, kas įrašyta Konstitucijoj, kai palaikančių žmonių pusėj yra teisiniai argumentai, o opozicijoj - žeminantys juokeliai ir siūlymai verčiau važiuot į jūros šventę, "pagersim, bus linksmiau" (kas beje, pichologiškai pripažinta, yra puikus būdas šiam vakarui nutildyti problemą, užuot ją tvarkius), kai pasitelkiami psichologijos mokslo pripažinti argumentai, teisiniai argumentai, ir opozicijos atsakas komentaruose būna pasiūlymas išgerti...

Nesu lesbietė. Nesu gėjus. Esu heteroseksualios šeimos narys. Ir šiuo atveju būtent tokių žmonių ir reikia, žmonių, kurie šnekėtų ne todėl, kad nori save užstoti ar gelbėti. Žmonių, kurie turėtų galvą ant pečių. Buvimas heteroseksualu mąstyti konstruktyviai netrukdo. Pamėginkit ir jūs, gal patiks.

http://www.15min.lt/naujiena/ziniosgyvai/komentarai/tomas-vaiseta-kodel-mes-visi-turetume-dalyvauti-baltic-pride-eitynese-500-356345

O čia pats geriausias dalykas, kurį teko skaityt per pastarasias dienas.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

100 faktų apie mane

Šimtas faktų apie mane 1. Dažniausiai nevalgau mėsos 2. Domiuosi Miley Cyrus . Nepaisant fakto, kad bent 80% jos muzikos man yra absoliučiai neklausoma, ji man vis dar graži ir bais įdomus žmogus. 3. Mėgstu susipažint su įvairiausio plauko žmonėm ir būdama perdėm sociali pirmą susitikimo dieną visą kartu bastytis arba diskutuoti ir t.t. 4. Paskutinis geras žiūrėtas filmas – „ Constantine “, 2005 5. Dažniausiai net netyčia į mano rankas pakliuvus kokiai temai imu ir nors paviršutiniškai pasidomiu ja labiau – paskutinės dvi buvo 07-08m. ekonomikos krizė (visokiausi The margin call ir Too big to fail ) ir formulės vienas legendos ( Senna; Rush ) 6. Šiemet pirmą sykį dalyvavau rinkimuose ir žadu tą daryti visuomet ateity 7. Kiečiausias naujas išmoktas patiekalas buvo bulvių ir baltųjų ridikų troškinys-apkepas grietinėlės padaže 8. Turiu ask.fm paskyrą ir dažniausiai gėriuosi klausimais, kurių man niekas nerašo http://ask.fm/IndreGegeckaite 9. Tik

Elektroninio pašto etiketas.

Sveiki. Ką domina, įkeliu savo darbelį apie elektroninio pašto etiketą. •        ĮŽANGA Kiekvieną dieną mus supa elektroninės technologijos. Kaip kadaise bendravimą akis į akį ėmė atstoti bendravimas telefonu, taip dabar bendravimą telefonu keičia bendravimas kompiuterio pagalba. Interneto tinklas naudojamas įvairiems tikslams: skleisti reklamą, ieškoti informacijos, bendrauti su verslo partneriais. Pastarąjį bendravimą ir aptarsiu šiame darbe.

Dramblio dydžio susvetimėjimas

 Savaitgalį sėdėjau su draugėmis prie puodelio kavos, ir kažkaip mes užsikalbėjome apie tai, kas yra ištikimybė santykiuose. Ir paaiškėjo, kad klube šokis su kitu (ne savo išrinktuoju) priešingos lyties žmogumi gali būti laikomas neištikimybe.  Ir tiek daug klausimų man kilo. Vargšas tas žmogus, kuris pasmerktas visą gyvenimą su vienu žmogumi šokti. Jo, yra draugės merginos, su jomis ala galima. Tada pradėjau aš klausti, o tai kaip šokių vakarai visokie. Sakau, žmonės juk šokdavo. Žmonės išeidavo vieni su kitais pašokti, buvo tokie laikai. Sako, nu jei šokių vakarai, tai čia kitaip, nes ten žmonės šokti susirenka. O klubuose, sako, vyksta medžioklė. Bet į medžioklę gi nebūtina tuo pačiu atsakyti. Galima tiesiog pašokti su žmogumi. Sako, į klubą eina medžioti, ir tuo pačiu sako "aš tai su draugėmis pašokti ateinu". Tai gal ne tu viena, visgi? Taip pat, kaip dauguma vairuotojų mano, kad vairuoja geriau už daugumą vairuotojų, gal nesam vieni, kurie į klubus ateina pašokti?