Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Lyčių lygybė ir smurtas šeimoje

Šiandien viename dideliame USA forume aptikau diskusiją, kuri yra dovana, duodanti dar ir dar (the gift that keeps on giving, taip skant). 

Klausimas forume skambėjo taip: jei moteris muša vyrą, ar jis turi teisę suduoti jai smūgį gindamasis?

Iš tos diskusijos supratau keletą dalykų:

1) Žmonės nežino, kas yra savigyna
2) žmonės nežino, kas yra lyčių lygybė
3) žmonės nežino/nesupranta etikos normų kurias reprezentuoja esami įstatymai.

Truputis USA statistikos, kadangi ir diskusija vyksta USA forume:

Lokaliai:

  • 2017m. Baton Rouge, LA, įvykdyta 14 žmogžudysčių, siejamų su smurtu šeimoje. Tai yra 19% teritorijoje iš viso įvykdytų žmogžudysčių. Penktadalis. 
  • 10 iš 14 aukų šeimose smurtas buvo praneštas anksčiau. 
USA mastu:
  • Pagal FBI, moteris šeimoje patiria smurtą kas 15 sekundžių.
  • Kas ketvirta moteris ir kas septintas vyras kenčia nuo stipraus smurto šeimoje.
Besidomintiems, iš tikrųjų labai daug įvairios statistikos galima rasti Bureu of Justice puslapyje.


Kaip žmogus, kuris nesupranta, kaip išvis galėjo kilti klausimas, ar vyras turi teisę gintis, apkalbėsiu labiausiai įstrigusius atsakymus, diskusijos perliukus.


Taigi, ar vyras turi teisę į savigyną nuo moters?

  • "Ne." Tiesiog "ne", be jokių paaiškinimų. Appearantly, jei esi vyras, tavo teisė išlikti gyvam yra nesvarbi, nes tu vyras.
  • "Taip, bet tik tiek, kad galėtų nuo savęs atitraukti moterį" - Last time I checked, tai ir buvo vadinama savigyna. Jei turi kur bėgti, bėgi, jei esi įspaustas kampe ir tave puola, traukiesi darydamas mažiausią įmanomą žalą.
  • "Ne USA. Vyras bus suimtas ir apkaltintas". Faktas, kad vyrai gerokai dažniau tokioje situacijoje bus apkaltinti, nei moterys, nes moterys yra dauguma smurto šeimoje aukų ir egzistuoja šališkumas. Bet teisiškai visi turi teisę į savigyną. Ir aš kažkaip pagalvočiau, kad net jeigu tave suims, gal visgi tai yra geriau, nei būti mirusiu?
  • "Ne, tiesiog laikyk jos rankas. Ji neturės jėgos "išsinerti". Taip, moterys. Visas tas kultūrizmas, svorių kilnojimas ir kovos menai, kuriais jau kurį laiką užsiimate - šuniui ant uodegos. Nes jūsų rankas paims vyras, ir viskas. Jau nešneku apie moteris, kurios yra stambesnio sudėjimo už savo vaikinus/vyrus. Much logic, very correct, išsprendžia kiekvieną gyvenimo problemą.
  • "Mano pasaulyje jis turi teisę apsiginti. Jei moteris mano esanti vyras (suprask - elgiasi kaip toks), tai jai gali būti trenkiama kaip vyrui." Ne paskutinis komentaras, kuriame staiga taip imamas apibrėžti moteriškumas. Suprask, jei esi boksininkė - tu esi vyras.
  • "Geriau išeiti/palikti partnerį". Ar ne? Nepagalvojau. Ir visgi, kalbama apie savigyną, vadinasi, kalbame apie atvejus, kur savigyna reikalauja kažkokio brutalaus veiksmo. Forume buvo labai daug diskusijų, kad visa šita diskusija skatina ir toliau rutulioja smurtą šeimoje - kad antra pusė išmoksta, kad dabar tiesiog okei yra duoti atgal ir šita situacija tęsis amžių amžius, užuot žmonėms išsiskirsčius. Tačiau originalus klausimas net nebuvo apie pasikartojančius incidentus šeimoje, jame nebuvo konkretaus atvejo, tik hipotetinis vieno sakinio klausimas "ar vyras turi teisę gintis?"
  • "Jei nori muštis kaip vyras, priimk smūgius atgal kaip vyras ir nerėk "smurtas šeimoje".
    Diskusijos forume labai greitai išvirsta į raganų medžioklę į abi puses, "duok tai kalei atgal".
    Ir kažkurioje vietoje ieškant lyčių lygybės staiga pasidaro okei muštis. O muštis tai reiškia smurtauti. Kiekvienam, kuriam atrodo, kad muštis yra tvarkoj, noriu padovanot po baudžiamąjį kodeksą.
  • "Apkabink ją labai stipriai ir jai tai neleis smurtauti". Instantly paprieštarautas po to paties komentaro, merginos pasakojimu, kur tėvas mėgino taip sulaikyti motiną ir liko subraižytas bei sukandžiotas. Yeah, no.
  • "Aš netikiu, kad kas nors turėtų ką nors mušti, BET vyras yra didesnis ir stipresnis už moterį, ir, na, šiek tiek pagarbos moteriai, kuri suteikia gyvybę visai planetai... " - Ką? Mes dabar tik už tai gerbiam žmogų, nesvarbu, koks jis bebūtų? Tai gal žudikes dar ir išaukštinti reiktų, nes jos moterys?
  • "Ne, jis gali jai iškviesti policiją, jis negali jos liesti". Na, visais scenarijais pirmas logiškas veiksmas yra pasišalinti/iškviesti policiją. Bet va, ne, iš esmės diskusijai tiek nuėjus vis tiek moteriai yra ok mušti vyrą, o vyras jokiais būdais negali jos net priliesti.
  • "Vyras turi teisę gintis tik tuomet, jei moteris yra ginkluota". Jei ji tave užmuš plikais kumščiais, that's fine.
  • "Jei moteris sugadina vyro asmeninius daiktus arba mašiną, jis turi pilną teisę ją mušti." ir "jei moteris muša vyrą šiaip sau, ji nėra moteris. Jei moteris muša vyrą už kažką, pavyzdžiui, neištikimybę, tuomet vyras neturi teisės gintis". Paskutinį sykį, kiek girdėjau, šitas "argumentas" žmogžudysčių bylose buvo vadinamas motyvu.
    Paklausiau, kaip būtų, jei vyras muštų moterį už neištikimybę. Man buvo atsakyta, kad tikra moteris nebus neištikima. 

Vienintelis paprastas ir sveikas komentaras:
"Tiesiog apsukite klausimą. Jei vyras muštų moterį, ar ji turėtų teisę savigynos metu suduoti smūgį? Kad ir koks bebūtų jūsų atsakymas, jis galioja abiems lytims."

Ir truputis nuo savęs:
21a. žmogų turėtume gerbti ne dėl to, kad jis yra vyras ar moteris. 21a. turėtume gerbti žmogaus teisę į gyvybę apskritai. Įskaitant ir smurtaujančiojo gyvybę, todėl šiais laikais turime tokį dalyką, kaip savigyną. Minimaliausios žalos padarimą, minimaliausios jėgos panaudojimą. 
Kiekvienas turi teisę į savo gyvybę ir turi teisę tą teisę ginti. Sakyti, kad negalima gintis prieš moterį, tai neigti, kad pasaulyje yra moterų žudikių, moterų smurtautojų, moterų prievartautojų. Ir tai paprasčiausiai yra netiesa. Nešti stereotipą, kad moteris gali daryti ką nori, nes ji yra moteris, mat, trapus it gėlė padarėlis, yra labai nesveika visai visuomenei. Kiekvienas už savo veiksmus atsakome kaip individas, nepriklausomai nuo lyties.

Ir dar. 21a. turime įstatymus, pagal kuriuos smurtas užtraukia baudžiamąją atsakomybę. Tai reiškia, kad jei kažkas sugadino tavo mašiną, tu kreipiesi į įstatymą, o ne eini mušti žmogaus. Taip, ne viskas gali būti atlyginta finansine ir moraline žala, bet tai nereiškia, kad dėl to, kas negali, yra galima eiti mušti žmogų! Man atrodo tai yra savaime suprantama, tokia priežastis mušti žmogų žmogžudystės bylose vadinama motyvu, ir ne veltui. Tai nepadaro nelegalaus dalyko legaliu. Smurtas niekada nėra sprendimas, jis kuria tik daugiau problemų. Viena yra savigyna, kita yra "sumušti vyrą, nes jis buvo neištikimas". Ne, neištikimą vyrą ne sumušti reikia. Jį palikti reikia. 

Turėjau kaimynę, kuri mušdavo savo vyrą keptuve ir jam sulaužė ranką. Ir aš nemanau, kad jis neturėjo teisės gintis, nes jis yra žmogus, ir jis patyrė žalą. Kitas klausimas yra, kai kalbame apie smurtą šeimoje - dėl daugybės priežasčių jis yra pasikartojantis, bet lygiai taip ir smerkti pusės, patiriančios smurtą, negalima - bent USA, statistiškai, jei tu ir taip patiri smurtą šeimoje, didžiausia jo patyrimo tikimybė yra įduodant smurtautoją policijai arba grasinant, kad jį paliksi. Smurtas šeimoje yra be galo kompleksinė problema, ir jos nereikia pradėti spręsti ne nuo to galo - kaltinant auką. Bet čia jau nukrypau.

Štai toks mano vakaro rant'as lyčių lygybės tema. Apmaudu, kad dvidešimt pirmame amžiuje kyla klausimų, ar vyras turi teisę gintis, t.y. - ar jis yra žmogus, bet ką darysi, yra kaip yra. 
Apmaudu, kad besiboksuojanti moteris yra vyras.
Apmaudu, kad kažkam atrodo normalu mušti kitą žmogų, jeigu tu turi tam priežastį. Tai tampa pateisinimu, ir vien dėl to, kad žmogus to "nusipelnė", jis turėtų tai gauti. Ir iš tavęs, ne teismo sprendimu.

Visą dieną sėdėjau diskusijoje ir skėsčiojau rankomis.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

100 faktų apie mane

Šimtas faktų apie mane 1. Dažniausiai nevalgau mėsos 2. Domiuosi Miley Cyrus . Nepaisant fakto, kad bent 80% jos muzikos man yra absoliučiai neklausoma, ji man vis dar graži ir bais įdomus žmogus. 3. Mėgstu susipažint su įvairiausio plauko žmonėm ir būdama perdėm sociali pirmą susitikimo dieną visą kartu bastytis arba diskutuoti ir t.t. 4. Paskutinis geras žiūrėtas filmas – „ Constantine “, 2005 5. Dažniausiai net netyčia į mano rankas pakliuvus kokiai temai imu ir nors paviršutiniškai pasidomiu ja labiau – paskutinės dvi buvo 07-08m. ekonomikos krizė (visokiausi The margin call ir Too big to fail ) ir formulės vienas legendos ( Senna; Rush ) 6. Šiemet pirmą sykį dalyvavau rinkimuose ir žadu tą daryti visuomet ateity 7. Kiečiausias naujas išmoktas patiekalas buvo bulvių ir baltųjų ridikų troškinys-apkepas grietinėlės padaže 8. Turiu ask.fm paskyrą ir dažniausiai gėriuosi klausimais, kurių man niekas nerašo http://ask.fm/IndreGegeckaite 9. Tik

Elektroninio pašto etiketas.

Sveiki. Ką domina, įkeliu savo darbelį apie elektroninio pašto etiketą. •        ĮŽANGA Kiekvieną dieną mus supa elektroninės technologijos. Kaip kadaise bendravimą akis į akį ėmė atstoti bendravimas telefonu, taip dabar bendravimą telefonu keičia bendravimas kompiuterio pagalba. Interneto tinklas naudojamas įvairiems tikslams: skleisti reklamą, ieškoti informacijos, bendrauti su verslo partneriais. Pastarąjį bendravimą ir aptarsiu šiame darbe.

Dramblio dydžio susvetimėjimas

 Savaitgalį sėdėjau su draugėmis prie puodelio kavos, ir kažkaip mes užsikalbėjome apie tai, kas yra ištikimybė santykiuose. Ir paaiškėjo, kad klube šokis su kitu (ne savo išrinktuoju) priešingos lyties žmogumi gali būti laikomas neištikimybe.  Ir tiek daug klausimų man kilo. Vargšas tas žmogus, kuris pasmerktas visą gyvenimą su vienu žmogumi šokti. Jo, yra draugės merginos, su jomis ala galima. Tada pradėjau aš klausti, o tai kaip šokių vakarai visokie. Sakau, žmonės juk šokdavo. Žmonės išeidavo vieni su kitais pašokti, buvo tokie laikai. Sako, nu jei šokių vakarai, tai čia kitaip, nes ten žmonės šokti susirenka. O klubuose, sako, vyksta medžioklė. Bet į medžioklę gi nebūtina tuo pačiu atsakyti. Galima tiesiog pašokti su žmogumi. Sako, į klubą eina medžioti, ir tuo pačiu sako "aš tai su draugėmis pašokti ateinu". Tai gal ne tu viena, visgi? Taip pat, kaip dauguma vairuotojų mano, kad vairuoja geriau už daugumą vairuotojų, gal nesam vieni, kurie į klubus ateina pašokti?